Veelgestelde Vragen
Wat verdient een monteur?
Iedereen is benieuwd naar wat hij of zij gaat verdienen in een bepaalde functie. Je moet er toch iedere maand van rond kunnen komen. Bij AT-Automation wordt je salaris bepaald op jouw eigen kennis en kunde. Zo hangt het onder andere af van jouw leeftijd, ervaring en opleidingsniveau. We kunnen hier wel een range geven, maar dat is zo breed dat je uiteindelijk nog niet weet wat JIJ nou eigenlijk echt gaat verdienen.
Ben je benieuwd naar wat je als monteur bij AT-Automation kunt verdienen? Neem dan even contact met ons op. We maken graag even kennis met jou tijdens een persoonlijk gesprek. In het geval van een wederzijdse match kunnen we je vervolgens een passend aanbod doen. En wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden is dat er binnen AT-Automation voldoende ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden zijn, waardoor je in de toekomst steeds meer kunt gaan verdienen.
Waar werk je als monteur?
Als monteur ben je voornamelijk buiten de deur aan het werk bij onze klanten. En die klanten zitten verspreid over Nederland en België. Bij zowel grote als kleine bedrijven in de meest uiteenlopende branches kan jij ingezet worden. De ene dag werk je bijvoorbeeld bij bedrijven waar maar één of twee mensen werkzaam zijn, de andere dag ben je bij een bedrijf die meerdere vestigingen heeft of zelfs wereldwijd te vinden is. Samen met onze andere monteurs ontzorg jij onze klanten voor langere periodes.
Aan afwisseling geen gebrek, want er wordt regelmatig doorgeschoven van werkplek. De ene periode sta jij bijvoorbeeld in een betonfabriek, de andere periode ben je in een fabriek waar ze auto-onderdelen produceren. Wil je ergens voor langere tijd werken omdat je het daar zo naar je zin hebt, of juist het omgekeerde? Er heerst binnen AT-Automation een open communicatiestructuur waardoor je dit gerust met jouw leidinggevende kunt bespreken.
Wat doet een monteur?
De meest voorkomende werkzaamheden als monteur zijn:
- Het opsporen en oplossen van storingen
- Klanten adviseren over mogelijke verbeteringen
- (Preventief) onderhoud plegen en reparaties uitvoeren
- Rapporteren
Als ervaren monteur is het daarnaast belangrijk dat je jouw kennis overdraagt aan jouw collega's. Het oplossen van storingen is natuurlijk heel goed, maar het beste is om dit soort storingen in de toekomst te voorkomen. Duik in het probleem en draag oplossingen aan ter preventie.
De technische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo. Het is daarom belangrijk dat je bij blijft door jezelf te blijven ontwikkelen. Zo zijn ook de werkzaamheden van een monteur in de loop der jaren veranderd. Waar monteurs vroeger veel met de handen deden, worden bepaalde handelingen nu geautomatiseerd. De komst van de technologie brengt vele voordelen met zich mee. Echter zodra je een storing hebt, zal er ten alle tijden een monteur aan te pas moeten komen.
In welke branches werkt een monteur?
Als monteur kun je in de meest uiteenlopende branches terecht komen. Overal waar ze machines hebben, kun jij als monteur aan de slag om preventief onderhoud te plegen of storingen op te lossen zodat de machines 24/7 kunnen blijven draaien.
Als monteur bij AT-Automation heb je een van de meest afwisselende banen. Onze klanten zijn bedrijven in de maakindustrie. De ene dag sta je dus in een bakkerij (voedingsmiddelenindustrie), de andere dag ben je te vinden bij een beton fabrikant (betonindustrie) en weer een andere dag bevind je je tussen de auto-onderdelen (automotive industrie).
Hoe word je een monteur?
Meerdere wegen leiden naar Rome. Er zijn veel opleidingen waarmee je monteur kunt worden, vaak elk met hun eigen specialisatie. Zo hebben wij bijvoorbeeld monteurs in dienst die de opleiding Mechatronica hebben afgerond of iets hebben gestudeerd in de richting van Elektrotechniek & Instrumentatie (E&I). Maar om heel eerlijk te zijn is het hebben van een bepaalde opleiding bij AT-Automation niet zo belangrijk. Tuurlijk, het op zak hebben van een diploma is handig. Alleen zegt dat nog niet zoveel over wat JIJ nou echt in je mars hebt. Het gaat er voor ons juist om wat je kunt en vooral of je bereid bent om te leren.
Zo heeft een van onze monteurs de opleiding “monteur sterkstroominstallaties” afgerond. Na zijn opleiding heeft hij enige jaren werkervaring opgedaan als brandmeldinstallatiedeskundige en loodgieter. Omdat die opgedane kennis zo nu en dan ook te pas komt bij het monteurswerk dat wij doen, behoort hij nu tot een van onze beste monteurs.
Is het werken als monteur gevaarlijk?
Het werken als monteur kan soms gevaarlijk zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je werkzaamheden moet verrichten op moeilijk bereikbare plekken of je dient ergens op een grote hoogte iets op te hangen. Maar ook het werken met machines kan gevaarlijk zijn. Het is daarom van belang dat jij en je collega's veilig te werk gaan. Zo zijn er veiligheidsvoorschriften opgesteld waar je je aan dient te houden. Zo kunnen we de kans op risico's zo klein mogelijk houden.
Zijn er doorgroeimogelijkheden als monteur?
Jazeker! Naast dat je een opleiding op mbo-niveau 3 en 4 kunt volgen heb je ook hbo-opleidingen. Met de ervaring die je hebt kun je doorgroeien van junior naar senior monteur. Ook is het mogelijk om cursussen te volgen waardoor je kennis steeds groter wordt en je kunt doorgroeien naar andere rollen als monteur. Wanneer je bij AT-Automation in dienst bent, krijgt iedere medewerker een opleidingsbudget tot zijn of haar beschikking van €100,- per maand.
Heb je ervaring nodig om als monteur aan de slag te gaan?
Nee, dat hoeft bij AT-Automation niet. Naast dat we zoeken naar ervaren monteurs staan we ook open voor ieder ander die een carrière als monteur wil beginnen. Ben je bijvoorbeeld net afgestudeerd of wil je je laten omscholen tot monteur? Neem contact met ons op zodat we kunnen kijken wat we voor jou kunnen betekenen.
De meeste ervaring bouw je immers op door het gewoon te doen. Er zijn genoeg collega's waar je bij terecht kunt met vragen. Daarnaast zijn er ook voldoende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Bij AT-Automation krijgt iedere medewerker namelijk €100,- euro per maand aan opleidingsbudget.
Wat zijn de werktijden van een monteur?
De standaard kantoortijden bij AT-Automation zijn van 8:30 tot 17:00. Als monteur kan het voorkomen dat je in ploegen werkt. Uiteraard is dit afhankelijk van wat jouw voorkeur heeft én de wensen van onze klanten. Zo hebben we bijvoorbeeld een monteur die de ene week de vroege dienst heeft ('s ochtends tot halverwege de middag) en de andere week de late (halverwege de middag tot later op de avond).
Hoe ziet de werkplek van een monteur eruit?
Over het algemeen ben je bij onze klanten op locatie. Je staat dus vooral tussen de machines op de fabrieksvloer. Hoe dit er uit ziet? Dat is erg verschillend, want onze klanten zijn werkzaam in de meest uiteenlopende industrieën.
Daarnaast hebben we ook nog een werkplaats in Nederweert, waar alle materialen staan en waar je ook gebruik van kunt maken als je bepaalde voorbereidingen voor een project dient te doen.
Welke competenties heeft een monteur?
Als monteur moet je een beetje van alle markten thuis zijn. Hoofdzakelijk ben je bezig met elektrotechnische werkzaamheden, al komt hier zo nu en dan ook mechanisch en loodgieterswerk bij kijken. Je moet dus handig zijn en logisch kunnen nadenken. De allerbelangrijkste vaardigheid die je als monteur moet bezitten is technisch inzicht. Hoe ga je er anders achter komen waar die ene storing zich bevindt én hoe je die oplost (of nog beter: hoe je die voorkomt in de toekomst).
Omdat je veelal bij onze klanten op locatie werkt, ben je vaak het eerste aanspreekpunt. Enige communicatieve vaardigheden zijn dus wenselijk. Bij een monteur staat het resultaat centraal en laat zich niet uit de weg slaan door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Als monteur lever je werk af waarin geen fouten naar voren komen. Je werkt gestructureerd en corrigeert meerdere malen het werk. Daarnaast heb je oog voor detail en zie je snel verbanden tussen zaken.
Welke soorten monteurs zijn er?
De techniek is erg breed en zo ook het monteurs vak. Een monteur kan nou eenmaal niet over alle kennis beschikken om zowel onderhoud te verrichten aan auto's als aan machines. Dat is namelijk andere koek. Zodoende specialiseren monteurs zich vaak op een bepaalde tak van de techniek. Zo heb je bijvoorbeeld automonteurs, storingsmonteurs, onderhoudsmonteurs, servicemonteurs, verwarmingsmonteurs, beveiligingsmonteur, installatiemonteur, vliegtuigmonteur etc.
Bij AT-Automation werken we voornamelijk met machines. Vanwege de diversiteit aan klanten/branches is geen dag hetzelfde en zal je zowel als servicemonteur, onderhoudsmonteur en storingsmonteur aan de slag gaan. Zo kun jij jouw kennis dus enorm verbreden.